Monday, May 21, 2012

Princeza iz Bezizlaza i gospodin Sveznajući

Ispričaću vam kratku priču o mojoj dugogodišnjoj prijateljici koja se po svemu sudeći gorko zakopala u Bezizlaz. Mislim da svi dobro poznajete to mesto i da ste barem jednom u svom životu tamo bili.
U Bezizlaz čovek dođe tako što krene putem koji je poprilično blatnjav i ima dosta barica. Čovek misli da bi najbolje bilo da gleda kuda ide i da se bori sa kaljavim preprekama morala i samoposmatranja.
Kada posle dosta vremena čovek podigne  glavu da se osvrne oko sebe, shvati da nema pojma gde je. Tada zna da je već podosta zašao u granice Bezizlaza.

Vratimo se mojoj prijateljici... Od mnogo načina i puteva kojim se ide ka Bezizlazu ona je krenula ovim vijugavim i varljivim. Vrlo naivno je koraknula stazom koja nema blata, nema komaraca koji rađaju rode, čak ni zabrana od strane zakona i svetog Petra. Išla je tim putem bosa sa idejom da će joj biti vrlo lepo.
Na mestu gde se završava cveće i proleće a počinje blato o kojem sam vam pričala, naišla je na jednog gospodina. On je sedeo na oklopu kornjače i rekao joj Dobar dan. Preneću vam deo njihovog razgovora:

- Dobar dan. uzvratila je i ona.
- Gospođice pa vi ne možete preći preko ovog blata. Ne bih da se namećem i budem bezobrazan ali sedite pored mene da vas upoznam sa mojom kornjačom.
- Nisam sigurna. Znate, nemam baš dobro iskustvo sa strancima.
- Ma šta vam pada na pamet? Ja ću vam pomoći. Usput ću se truditi da budem vrlo iritantan. Sarkastičan. Da malo negodujem. Da vam govorim kako ste lepi. Da vam pevam. Da budem nerazumljiv.
Koliko sam ja upućen, to če vam se svideti. A i onako nemate kud kad vam se već dopadam.
E da, evo uzmite i ovu lopatu, zatrebaće vam.

Eto šta je za tili čas uradio gospodin Sveznajući. Pretpostavljate li da je Ona pristala na ovo? E pa dobro pretpostavljate. Mogla bih vam prepričavati njihove doživljaje do sutra,ali izdvojiću samo najvažnije stvari.
Gospodin Sveznajući zna da govori o romanima, da razglaba o sistemima društvenog delovanja kod bubašvaba, da opisuje kako se iz jajeta rađaju brodovi. Da bude misteriozan. Da bude tačan i određen.
Da počinje svaku rečenicu sa Ja.
Ono što gospodin Sveznajući ne zna je kako uhvatiti ljudsko biće za ruku a ne dobiti tikove na pankreasu, kako reći Izvini ili Pogrešio sam. Ono što najmanje zna je kako ne biti stalno gospodin Sveznajući.

Na ulazu u Bezizlaz, gospodin Sveznajući je rekao:
Mlada damo vi ste sada stigli na vaše odredište. Verujem da sam vas do sada očarao svime što sam mogao, a da ne pominjem da ste se upoznali sa mojom kornjačom.
Imam još samo par reči za vas... Ja se vraćam svojoj obećanoj koja živi na granici Sveta i Nesveta.
A vi koračajte još 36,5 koraka ka severu pa se onda zakopajte tom lopatom koju sam vam dao.

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Izvanredan, nesvakidasnji prikaz situacija u kojima su se zatekle mnoge princeze. Opet, budi nadu da ce, kada se otkopa, Princeza Sveznajucem vratiti lopatu ( ili lopatom po kornjaci ). Sve najbolje u daljem radu !
    M.

    ReplyDelete